Als je ziet hoe langzaam ze werken, lijkt het niet erg waarschijnlijk dat robots het werk van de thuiszorghulp op korte termijn zullen overnemen.De gemiddelde woonkamer is een jungle voor een robot.

Complexe omgeving

Het helpt dat ouderen graag gelijkvloers wonen, maar elke drempel, kabel of stok over de vloer is voor een robot op kleine wieltjes een gevaarlijk obstakel. De (stereo)camera’s worden steeds beter, geholpen door geavanceerde software voor beeldherkenning, maar waar tussen al die troep de leesbril ligt, blijft lastig te ontdekken. Zeker als die in de koelkast is gelegd. En dan zijn er nog deurdrangers of nauwe doorgangetjes waar een robot makkelijk tussen beklemd raakt. In het beste geval heeft de robot één arm, maar probeer maar eens een frisje in te schenken met één arm op de rug.

Technologisch ontwikkeling

Gelukkig komt de technologie te hulp. Er komen steeds meer initiatieven om robots met mensen te laten werken. Zoals de Delftse onderzoekers die in het Science Centre werken aan robot Rose 2.0.

Demonstratie

De demonstratie begint veelbelovend. Rose zal een pen ophalen die aan de andere kant van de zaal vergeten is. Met een schokje komt ze in beweging, draait de juiste richting op en rolt zelfstandig om de lage kast heen en langs de lange tafel. Rose heeft een plattegrond van de ruimte in haar geheugen, hiermee scant ze de hele tijd de omgeving af om te zien waar op die kaart ze zich bevindt. Wanneer iemand voor haar langsloopt ‘ziet’ ze dat ook en wacht ze tot de weg vrij is.

Hulp van operator

Eenmaal aangekomen bij de tafel, neemt een van de ontwikkelaars haar taak over. Hij kijkt via zijn laptop door de stereocamera op de robot en zoekt naar de pen. Hij manoeuvreert de robot zo dichtbij dat hij er met de robotarm bij kan. Dan komt de arm in beweging en daarmee een extra cameraatje dat boven de grijper is gemonteerd. Zo kan de operator goed zien wat hij pakt

Was uit de machine halen is een wens

In de proeftuinen kwam een lijst tot stand met wat ouderen en gehandicapten van een robot verlangen. Die lijst bepaalt de koers van de ontwikkeling van Rose 2.0. Was uit de machine halen is een wens.  Sociaal gerontoloog en verpleegkundige drs. Erica Van de Veerdonk doet promotieonderzoek naar robotica “Een huishoudelijke hulp komt maar veertig minuten per week”,“Tijd om de was uit de machine te halen is er niet.” Als er niemand komt, ligt de was er de volgende week nog in.” De robot is hier nu nog niet krachtig genoeg voor en hij komt niet achterin de trommel. Ook het dekbed openslaan is lastig. En het inschenken en rondrijden met hete koffie of thee is nog te riskant voor de kwetsbare robotarm.

Toegevoegde waarde ; zelf doen

Boodschappen uitruimen kost een menselijke hulp een paar minuten. De robot doet er, via de afstandsbediening, twintig minuten over. Volgens Van de Veerdonk is dat niet erg. “Het is rustgevend om naar te kijken”. Belangrijker volgens haar is dat mensen het zélf kunnen doen, en dat is wat ze willen. Het maakt ze minder afhankelijk van anderen.

Bron : Delft integraal (TU Delft) – robot-als-verlengstuk